Minibiebs regio Deventer Zutphen

Klik ► hier ◄ voor het complete overzicht van 342 minibiebs in de brede regio Deventer / Zutphen.

Wij van schrijfbedrijf Copyvilla zijn dol op minibiebs. Van kindsbeen af lezen wij boeken, ze zijn de wortels onder ons bedrijf. Bij wijze van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) vertellen we je hier álles over deze bibliotheekhuisjes die Nederland zo opfleuren.

Want hoe kom ik aan een minibieb? Wat zijn de beste bouwtips? Wat kost een minibieb? Hoe werkt de minibieb? Hoe pak je de reclame en marketing aan? Waarom willen wij als bedrijf een minibieb zijn? Je treft 58 tips en weetjes onder dit Google Maps-kaartje met alle minibiebs in de brede regio Deventer – Zutphen. 

Inhoudsopgave

1.

De minibieb, overgewaaid uit de Verenigde Staten, wordt steeds populairder. Dit soort vitrinekasten langs de weg vind je inmiddels overal. Er bestaan geen (ongeschreven) wetten en regels. De biebs worden gemaakt van oude nachtkastjes, tuinkasten, poppenhuizen of caviahokken, zodat een uit de kluiten gewassen ‘literair vogelhuisje’ ontstaat.

Ook zie je in Nederland buurtbiebs in de vorm van een oude telefooncel, caravan of zelfs een pipowagen. Als je maar samen zorg draagt voor een plek waar iedereen gratis boeken kan ruilen, lenen of doneren. Voor en met elkaar dus.

2.

Er zijn volgens de telling van Jacques Zuiderwijk inmiddels meer dan 10.000 (geregistreerde) minibiebs in Nederland. Het merendeel is van burgers, maar ze staan ook in scholen, wijkgebouwen, zorginstellingen, artsenpraktijken, horeca en supermarkten. De Hema heeft in sommige filialen ‘zwerfboekenkasten’, Albert Heijn begon in 2017 met een buurtbiebproject (zie afbeeldingen hieronder).

3.

Afhankelijk van de opzet noemen mensen ze ook wel buurtbieb, buurtkastje, buurtruilkast, straatbieb, weggeefbibliotheek, weggeefbieb, buitenbiblioteek, zwerfboekenkast, little free library of OBCZ (Openbare Book Crossing Zone). Ook heb je deelkasten of weggeefkasten, als er meer zaken liggen dan alleen boeken. Je ziet ook wel minibiebs met planten, houdbare voeding, of maandverband en tampons. 

Hoe kom je aan een minibieb? Meestal kopen mensen een kastje op Marktplaats of in de kringloopwinkel. Bij Marktplaats kom je ook geschikte kastjes tegen onder het trefwoord ‘gratis’. Konijnenhokken, koelkasten, wijnkoelkastjes of kweekkastjes worden ook wel ‘omgekat’ tot een klein bibliotheekhuisje. Afvalinzamelaar Twente Milieu verkoopt kleinschalig via Facebook vanuit minibiebliefde een ‘deelcontainer’, een soort fleurige kliko met inhammen en boekenplankjes. Verderop gaan we uitgebreid in op hoe je zelf een minibieb kan bouwen. 

Op Pinterest staan veel foto’s van kant-en-klare minibiebs die je kunt kopen van zelfbouwers. Houd rekening met een prijs vanaf tweehonderd euro.

In sommige sociale werkplaatsen en bij Minibieb.nl maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt boekenkastjes die je kunt kopen tegen materiaal- en verzendkosten. Daarnaast tref je ze soms bij MBO-opleidingen met een afdeling Meubelmaken of Hout & Onderhoud.

minibiebje

Handige bouwtips voor een minibieb 

Wie zelf een minibieb bouwt, kan dit pimpen en customizen naar eigen smaak. Houd wel rekening met de onderstaande tips uit de praktijk! 

7.

Hout en boeken kunnen niet tegen vocht, condens en schimmel. Wat al goed helpt is als de bieb kan staan onder een carport, overkapping of ander afdak. Houd bij de plaatsing van je kast rekening met de windrichting, maar vanwege verfbehoud ook met de zonnestand. Houd met de hoogte rekening met kinderen en mensen in een rolstoel of scootmobiel.

8.

Vul alle gaten, richels en kieren met een kitspuit. Koop wel de juiste kit, want niet elk type is overschilderbaar. 

9.

Plaats een dakje dat ruimer valt dan de lengte en de breedte van je kast.

10.

Koop een eenvoudige vochtvreter bij de doe-het-zelfzaak en plaats deze achter de boeken of in het dakje. Er bestaan ook vochtvreters op batterijen, met een eventueel milieuvriendelijke navulling van de werkende stof. 

11.

Een half(open) boekenkast kun je beschermen tegen neerslag met een douchegordijn of een op maat gemaakt afdekzeil, zoals bij deze minibieb in Gorssel bij Zutphen:

minibieb met afdekzeil

Dakbedekking

12.

Platte daken hebben vaak een relatief voordelige rubberen EPDM-dakbedekking. Bij schuin aflopende daken zie je vaak shingles (dakpannen van vezelmateriaal). 

13.

Dakplaten zijn de goedkoopste dakbedekking. Dit kunnen zowel kunststof golfplaten zijn als metalen platen die ogen als traditionele dakpannen. Ook voordelig is polycarbonaat, dat tegenwoordig in trek is voor de bouw van doorschijnende daken van veranda’s. Polycarbonaat is lichtgewicht, duurzaam, makkelijk hanteerbaar, veel sterker dan glas en heeft als enig nadeel dat het kan uitzetten.

14.

Een andere tip is dakdekkingsvilt. Dit zijn makkelijk hanteerbare rollen viltachtig vezelmateriaal, gecombineerd met bitumen en grind. Het is redelijk betaalbaar, maar je moet het wel binnen tien jaar vervangen.

15.

Glasvezel dakbedekking is het duurst maar ook het meest milieuvriendelijk en langst houdbaar.

16.

Een trend onder minibiebs is het sedumdak: een puurnatuurdak van vetplantjes die kunnen groeien op zowel platte als schuine daken. Het is onderhoudsarm, milieuvriendelijk en goed voor de biodiversiteit. Plaats wel een drainagemat eronder, zorg voor een goede afvoer van regenwater en koop aanvullende voeding om de plantjes vitaal te houden. 

Welke houten wanden gebruiken bij een minibieb?

minibieb molen gorssel

17.

Een kostbare maar onderhoudsvriendelijke oplossing is een minibieb van geïmpregneerd tuinhout. Niet een milieuvriendelijke keus, maar schilderen hoeft dan ook niet meer.

18.

Betonplex is bekend van aanhangwagens en steigerplanken. Het is een oersterk, waterbestendig en onderhoudsvriendelijk multiplextype. Betonplex kan niet ‘werken’ en schilderen hoeft nooit vanwege de waterdichte epoxy toplaag. 

19.

Cementgebonden plaatmateriaal is schimmelwerend, vochtafstotend en brandvertragend.

20.

Een afrader voor minibiebs zijn voordelige samengeperste houtsoorten als MDF en OSB. In de buitenlucht zal geperst hout altijd uitzetten, de meeste soorten zijn niet vochtbestendig en substanties als lijm en eventuele formaldehyde kunnen mogelijk eruit trekken.

Welke ramen plaats je in je minibieb?

21.

Door middel van ramen heeft je kastje een betere blikvangende werking. Bij bouwmarkten tref je onder meer standaard glas, plexiglas en hobbyglas. Onze bouwer zweert bij acrylplaat: relatief voordelig, een goede afweer tegen UV-straling, 25 keer slagvaster dan glas en daarmee ‘hufterproof’.

22.

Ook zie je steeds vaker polycarbonaat bij biebs. Het is immers lichtgewicht, duurzaam, makkelijk te bewerken en 250 keer sterker dan glas. Wel kan een raam van polycarbonaat eventueel ‘uitzetten’ bij zeer hoge temperaturen.

boekenkastje struiken

Onderhoud van een minibieb

23.

Wij kozen niet voor schilderen maar voor buitenbeits. Het hout hoeft dan niet eerst in de grondverf, want beits kun je direct zonder voorbehandeling aanbrengen. Lakverf kan op termijn gaan bladderen en scheuren, terwijl je kastje na pakweg vier of vijf jaar weer een nieuwe schilderbeurt nodig heeft. Als je bieb binnen staat, dan krijg je met beits nooit te maken met houtwormen. Vocht dat via de grond of de tegels omhoog trekt kan bij beits makkelijker uit hout trekken dan bij een verflaag. 

24.

Het wordt afgeraden om te beitsen als er al een eerdere verflaag op het hout zit. Kies bij schilderen altijd voor buiten-grondverf, bij beits voor buiten-beits. 

25.

Sommige minibiebers gaan voor botenlak in plaats van standaard lakverf. Botenlak (ook genaamd: jachtlak, boot- of jachtvernis) is uitermate beschermend tegen UV-straling en neerslag. Hoe meer glans, des te hoger de vochtafstoot.

In tegenstelling tot wat wordt aangenomen is botenlak vaak voordeliger dan gewone A-merk lakverf, mits je het koopt bij een botenspeciaalzaak. Bootlak van één component is vloeibaarder aan te brengen op hout, maar de ruwere tweecompontentenversie biedt een nog betere bescherming.

De minibieb op paalhouders plaatsen

26.

Veel mensen hebben (geïmpregneerde) palen onder hun minibieb. Wij kochten bij een bouwmarkt roestvrijstalen ‘paalhouders’. Deze geven houvast en beschermen het hout tegen vocht en ander onheil. 

RVS paalhouders
Foto: de RVS paalhouders van de bouwmarkt.

27.

Ook kun je de palen op de grond laten rusten in plaats van ze in te graven. De biebkast is dan eenvoudig te verplaatsen bij extreem weer of in de vuurwerkperiode. Daarnaast zijn er minibiebs bovenop een kruiwagem, bovenop een rollator of betonnen U-blokken uit de bouwmarkt.

28.

Plaats de minibieb bij voorkeur met de rug naar de meest voorkomende wind.

Minibiebs en veiligheid

29.

Helaas hebben ook de biebs te maken met diefstal, vernieling of brandstichting. Een kennis maakte bijvoorbeeld drie maal mee dat zowel de boeken als de complete kast uit haar voortuin werden gestolen. Ook kan het voorkomen dat boekhandelaren of drugsverslaafden langskomen om de (vaak weinig kostbare) inhoud uit een kast te halen.

30.

Negen tips om diefstal te voorkomen:

 • Plaats een hangslot of grendel op je minibieb ’s nachts af te sluiten. Bedenk wel dat mensen in het donker eventueel een mooi boek zien en dan hard trekken aan je afgesloten deur. Maak daarom de afsluiting goed zichtbaar. Plaats desnoods een bordje met openingstijden.
 • Maak een kastje dat ’s avonds naar binnen kan. 
 • Door een lamp met bewegingsmelder staat een bezoeker ’s avonds automatisch in het licht.
 • Bij sommige mensen gaat binnen een belletje of bliepje zodra iemand een biebdeur opent.
 • Probeer de kast zo dicht mogelijk bij straatverlichting te plaatsen.  
 • Ook plaatsen mensen (batterij)verlichting, uiteenlopend van een tl-lampje tot kerstverlichting. 
 • Sommige honden blaffen bij elke bezoeker, maar in de avonduren kan dat wenselijk zijn. 
 • Plaats een bewakingscamera. Op internet kun je fake-camera’s of camerabeveiligingsstickers bestellen. 
 • Plaats op of in de boeken een sticker of een stempeltje om doorverkoop tegen te gaan. Op internet kun je dit bestellen met je eigen logo, minibiebnaam of QR-code. Drie kanttekeningen: als boeken gaan rouleren, kan jouw gestempelde boek bij een andere minibiebhouder belanden die te goeder trouw is. Stempel anders alleen de populaire/gloednieuwe boeken. Mensen die onder het bestaansminimum leven kunnen dankzij een biebkast iemand toch nog een verjaardagscadeau geven; met een stempel voorin vervalt dit alternatief. 
minibieb

Tips voor verlichting bij je boekenkastje 

31.

Sommige minibiebs hebben verlichting, maar in principe raden wij dat af. Je kunt namelijk stellen dat niemand in de donkere uren iets heeft te zoeken bij je kastje. Ook al vinden anderen dat bijvoorbeeld iemand die ’s avonds de hond uitlaat een kijkje moet kunnen nemen. 

32.

In dit laatste geval kun je verlichting met een bewegingsmelder te plaatsen, of een lamp die automatisch aangaat bij het openen van een deurtje. Een tussenweg is een lampje met een tijdschakelaar, of eentje die je vlak voor bedtijd uitdoet. 

33.

Ook zie je wel decoratieve verlichting als kerstlampjes, bureaulampjes met een gedimd tl-buisje, of solar-lampjes die op zonne-energie draaien. In onze stad is zelfs iemand met een (burenonvriendelijke) ‘bouwlamp’, die aangaat via een bewegingsmelder vanwege de hoge hufterfactor in die straat. 

Nuttige of leuke accessoires voor je minibieb 

34.

Vaak zie je een uitlegbordje, een opschrift met plakletters of zelfgeschilderde letters. Bedenk dat op termijn regen meer kapot maakt dan je denkt. Een mooie oplossing is een (kunst)schilder in mooie letters de naam van je minibieb laten aanbrengen. Als bezoeker en als bibliothecaris kan een juiste boodschap onwenselijkheden wegnemen. 

rode minibieb

Voorbeelden van teksten op kastjes:

 • Hier kun je GRATIS boeken lenen, ruilen, meenemen of toevoegen
 • MINIBIEB Lenen – ruilen – doneren
 • Leen, lees, haal of breng boeken
 • Gratis boeken nemen, lenen, delen, ruilen, toevoegen
 • GRATIS. Leen een boek, ruil een boek, breng een boek

35.

Je kan de binnenwanden behangen met een rolletje cadeaupapier of overtollig behang. Ook zie je als bekleding voor de planken wel eens kastplankpapier, cadeaupapier of zelfs geplastificeerd tafelkleed.

binnenkant minibieb

36.

Sommige minibiebs hebben een schrift of gastenboekje. Hiermee leer je je bezoekers kennen. Complimenten zijn natuurlijk altijd leuk. 

37.

Sommige locaties hebben tafels en stoelen voor hun bezoekers, of net als bij de 650 zogenaamde RustPunten in landelijke gebieden staat er een Senseo apparaat in of naast de minibieb. 

38.

Met plakletters, zelfgemaakte letters of een bordje kun je aanduidingen aanbrengen als ‘minibieb’, ‘gratis’ of ‘ruilen, lenen, pakken of doneren’. Bij sommige copyshops kun je kopiëren op A4’s van flinterdun wit kunststof: ideaal tegen vocht en verkleuring van zonnestralen! 

Goede marketing voor je minibieb

39.

Geef je gegevens en foto’s door aan de adresbestanden van Minibieb.nl en Minibibliotheek.nl. Bestel bij deze beide sites ook een lidmaatschapssticker om op je kastje te plakken. Minibibliotheek.nl heeft een app-versie, maar nog niet (2022) voor iPhones.

minibieb organisaties

40.

Leg flyers in in andermans minibieb en doe ze door de bus in jouw buurt. Als jouw buurt een Nextdoor-app heeft, plaats hierop dan een aankondiging. 

41.

Stuur in jouw stad of regio een persbericht met een paar goede liggende en staande foto’s naar de kranten, omroepen of nieuwsplatforms op internet of social media. Hier zie je hoe ons persbericht en foto voor een minibieb terecht kwam in huis-aan-huiskrant Het Deventer Nieuws

42.

Maak op Facebook en Instagram een eigen profielpagina voor je bieb. Probeer wel regelmatig content te plaatsen en probeer dat spannend te houden voor de volgers (dat lukt maar weinigen). Tip: creëer op je socials een rubriek ‘Het Boek van de Week’, of deel foto’s van je nieuwe aanwinsten. 

43.

De Facebookgroep en nieuwswebsite Indebuurt.nl is actief in de dertig grootste gemeentes van Nederland. Omdat minibiebs geen winstmotief hebben, krijg je bij hen vaak gratis aandacht bij een activiteit of bij de opening.

44.

Het lukte minibiebcollega’s om nieuwsberichten te publiceren op de gemeentepagina’s van een huis-aan-huiskrant, magazines van woningcorporaties of wijkcentra, of in e-mailnieuwsbrieven van organisaties op het vlak van duurzaamheid en welzijnswerk. Ook hadden we baat bij een populaire lokale radiozender; met een kleine investering maakte bij ons in Deventer de omroep Koekstad Radio van onze mediapartner een professionele commercial voor ons.

45.

Probeer bij de opening of bij je jubileum een plaatselijke bn’er te strikken, zoals een schrijver, een stadsdichter/dorpsdichter of een burgemeester. Media zijn daar happig op en dat leidt dan tot meer aandacht voor je bieb.

46.

Vier je eenjarig of tweejarig bestaan met een persbericht, een verloting, voorlezen, ranja,  kleurwedstrijd, enzovoorts. 

47.

Sommige minibiebs zijn een geocaching-locatie, wat extra bezoekers kan trekken. Geocachen is een wereldwijd gespeeld spel, een soort ‘digitaal schatgraven’. In Nederland zijn 50.000 actieve cache-plekken en zo’n 100.000 actieve gebruikers.

Uitleg van het spel: iemand verstopt een logrol (ook genoemd: ‘travel bug’ of ‘container’) in een doosje of bakje op een vochtvrije plek, zoals het dak van een minibieb. De coördinaten zet je op Geocaching.com (niét Geocaching.nl), waarna iemand met een GPS-ontvanger of geocaching-app de schat (het cache) kan vinden en deze vondst registreert op de cache-logrol.

Vervolgens kun je voorwerpen (in dit geval boeken) ruilen met eigen voorwerpen. Het principe is dat mensen die niet aan cachen doen, niets afweten van de aanwezigheid van een travel bug in jouw minibieb.

Tips bij het plaatsen van een geocache voor je minibieb:

• Om een geocache voor je minibieb in te stellen moet je hier een formulier invullen.

• Op de eerste dag gaat het altijd snel met loggen: de fanatieke cachers willen graag de eerste zijn, of in ieder geval bij de eerste drie zitten.

• Je hebt twee keuzes: een ‘traditioneel cache’ (vrij makkelijk vindbaar) of een ‘mystery cache’ (puzzelen met coördinaten is dan noodzakelijk). Je start met een ‘premium cache’, later kun je verder in een openbare modus.

48.

Op social media kun je promotie maken voor je minibieb in onder meer weggeefgroepen, literaire groepen, wijkgroepen, vraag/aanbodgroepen en milieu/duurzaamheidsgroepen.

Voor je marketing en inspiratie zijn diverse goede pagina’s op social media. Op Instagram: Minibiebs.nl en de fotoverzameling Minibiebsofamsterdam.

Op Facebook raden we aan: ‘Minibieb’, ‘Fans Van Kinderzwerfboeken (Groep)’ en onze favorieten ‘Beheerders minibiebs’ en ‘Alle Minibiebs & Kinderzwerfboekstations in Nederland’. Zelf zijn we beheerder van de pagina ‘Minibiebs Deventer e.o.’

49.

Als je maar geen publiek krijgt op je kastje, bijvoorbeeld omdat je huis op een ongunstige plek staat, vraag dan of je bij een bekende een kastje mag plaatsen. Ook zijn er mensen die vanwege de geschikte locatie er eentje op hun werk neerzetten. Als je voldoende boeken hebt: om de paar maanden een collectiewissel kan ook wonderen doen!

50.

Organiseer een activiteit op bepaalde themadagen, zoals in de Boekenweek, op Wereldboekendag, de Nationale Kinderzwerfboekdag, de landelijke Burendag (elke vierde zaterdag van september)  of de Dagvandeminibieb.nl. In onze regio zagen we afgelopen jaar op de landelijke vrijwilligersdag ‘NL Doet’ dat dorpelingen groepsgewijs een dorpsbieb plaatsten. 

mini bieb

Minibiebdiversen 

51.

Hou themaboeken achter de hand voor het juiste moment: boeken over bijvoorbeeld de zomer, Bevrijdingsdag, Sinterklaas of Kerstmis.  

52.

Laat ruimte vrij in je kast. Je zal dan snel merken dat andere lezers ook boeken toevoegen. Het is dus handig om bij de start genoeg plek te hebben in je Minibieb.

53.

Bezint eer ge begint. Er zijn verhalen bekend van wooncorporaties met een (voor jou te laat aangekondigd) minibiebverbod in een tuin, flatentree of gezamenlijk gazon. 

Fietstochten, plattegronden en audiotours

54.

In steden als Enschede, Ede, Deventer en Breda bestaan georganiseerde fietsroutes langs boekenkastjes. Ze zijn tussen de tien en de veertig kilometer en uiteraard kun je zelf de route aanpassen. In plaatsen als Eindhoven, Baarn en Etten-Leur hebben ze papieren routekaarten minibiebtoeristen. 

55.

In plaatsen als Deventer en IJsselstein kun je gratis een audiotour downloaden via de app izi-TRAVEL en dan de plaatselijke biebkasten bezoeken. Deze app ken je misschien al van stadswandelingen of museumrondleidingen.

minibieb audiotour
Foto: de minibieb audiotour in IJsselstein.

56.

Ook zijn er gemeentes of stadswijken met een plaatselijke minibieb-app. Eigenaren stemmen hiermee bijvoorbeeld vraag en aanbod af van boeken, of organiseren een boekenbrunch.

Overzichten van adressen van minibiebs

57.

Helemaal bovenaan dit artikel tref je een adreslijst met zo’n 350 minibiebs in de regio Deventer – Zutphen – Stedendriehoek – Achterhoek. Vrij vertaald: alle minibiebs rechts van Apeldoorn, want van deze stad bestaan al goede locatie-overzichten. 

58.

Dit zijn de bekende (inter)nationale adreslijsten. Let op: er zijn vele verschillen in hun adresoverzichten en niemand is volledig!

Ons MVO-project: Minibieb Copyvilla in Deventer 

mvo minibieb

Minibieb Copyvilla aan de Oudegoedstraat 14 in Deventer komt voort uit liefde voor boeken, lezen en taal. Copyvilla is ons schrijfbedrijf voor onder meer webtekstenblogscorrecties/redigeren en overige diensten. De minibieb in de bedrijfstuin en ook dit informatieve blog maken deel uit van ons MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).

Onze stad Deventer is al eeuwen een Europese hotspot van de boekdrukkunst. Ooit is vlakbij onze minibieb het welbekende aap-noot-mies-leesplankje bedacht. Sinds 1990 hebben we de Grootste Boekenmarkt Van Europa. In Deventer zijn bij kringloopwinkels uitstekende boekafdelingen en we hebben diverse interessante tweedehands boekwinkels. Aan de Lange Bisschopstraat 1 en 7 zijn twee enorme boekhandels: Praamstra en Broekhuis. Tel daarbij op dat we met 83 biebs op een kluitje ook nog de minibiebhoofdstad van Nederland zijn!

Ruilen is het nieuwe hebben

Omdat ruilen steeds meer het nieuwe hebben wordt, voorzien wij in ieder geval een goede toekomst voor de 83 Deventer minibiebs. Bij dit aantal zijn ook de kasten meegeteld in scholen, zorginstellingen, horeca en supermarkten. Je vindt er van alles. Van A.F.Th. tot Arendsoog.

Omdat Copyvilla leesplezier voor iedereen toegankelijk wil maken, hebben we een forse minibieb in onze bedrijfstuin. De motto’s zijn: ‘zien lezen doet lezen’, ‘ruilen is het nieuwe hebben’ en iedereen leeskilometers laten maken, ter bevordering van leesvaardigheid, leesmotivatie en leesplezier.

Van burgers en voor burgers

Er komen steeds meer initiatieven van burgers voor burgers. Het past bij de groeiende bewustwording van je koopgedrag, waarbij mensen steeds meer diensten en producten ruilen, lenen, ruilen en weggeven. Denk aan het uitwisselen van deelauto’s, deelscooters of planten. Dit alles met dank aan platformen als buurt-apps, deel-apps, Peerby of weggeefgroepen op Facebook.

Minibiebs hebben daarnaast hetzelfde doel als de gemeentebibliotheek: het bevorderen van lezen. Maar dan zonder boetes, abonnementsgeld of vastgestelde openingstijden. Met gesloten beurs ‘verleuken’ minibiebs de samenleving. Ze kosten niets en leveren veel op.

Als ‘bibliothecaris’ heb je er weinig omkijken naar, want zo’n combinatie van idealisme en boekenliefde regelt zich vanzelf. De zwerfboekentrend doet wel denken aan de prehistorie van het internet. Toen wonnen de gunningsfactoren het immers ook van de verdienmodellen. 

retro minibieb

Swipen versus lezen

De jeugd heeft veel aan de straatbiebs. Sommige kinderen lezen nauwelijks of kregen in de coronatijd een leesachterstand. Voor sommigen is de drempel naar de bibliotheek te hoog. Of ze leren eerder swipen dan lezen. Terwijl een blind date in de buurt met een mooi boek net zoiets is als de shuffle-knop op Netflix, maar dan via een device waaraan ezelsoren kunnen  zitten. 

In de coronatijd werd het steeds drukker bij de meer dan 10.000 minibiebs in Nederland. Daarnaast gingen (school)bibliotheken, bibliobussen, kringloop- en boekenwinkels tijdelijk of zelfs blijvend dicht door corona of de zoveelste bezuinigingsronde. Veel biebkasten zijn daarentegen 24/7 geopend. Ook mag elke bezoeker boeken meenemen en zelf uitmaken wanneer en in welke bieb ze weer teruggezet worden.

Boeken redden van de papierversnipperaar

De boekenhuisjes voorzien in de barre coronatijd soms in een sociale behoefte, volgens ambtenarenbargoens ‘genereren ze een cohesiestimulans’. Soms zijn ze een ontmoetingsplek die een gevoel van saamhorigheid brengt in de buurt en je verleiden om weer eens een boek te lezen. Hopelijk wordt Deventer steeds meer een soort ‘petit Paris’ met schattige bibliotheekhuisjes!

Tot slot draait het bij ons MVO-project ook nog om duurzaamheid. Soms redden we boekpartijen van de papierversnipperaar of container bij niet nader te noemen bedrijven. Onze aanvoer is daarmee vergelijkbaar met de dumpkanalen die supermarkten hebben met voedselbanken. Met de boekenaanvoer fietsen wij vervolgens met vrijwilligers de regio af voor het upgraden van collega-minibiebs.

Als je een goede SEO-tekst wilt hebben, is Bastiaan de persoon om te vragen.

Vincent Overvelde

Uitstekende persberichten, webteksten en nuttige social media tips. Perfect gedoseerd maatwerk.

Erik Bruggeling

Babette Olde Hanhof